Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

mer om Alopecia

Mer om alopecia

Alopecia är mest frustrerande för kvinnor när det berör skalpen - även om alopecia kan förekomma överallt på den håbevuxna delen av kroppen. Håravfall förekommer alltifrån små begränsade områden till ett allmänt håravfall. Alopecia hos kvinnor har en mycket stor betydelse för självkänslan, välbefinnandet och kroppsuppfattningen. För kvinnor med alopecia behövs ofta såväl psykolog-hjälp som hjälp av psykiater.

 

Patofysiologi

Varje hårfollikel genomgår tre faser i sin livscykel:

1. Den anagena fasen (tillväxtfasen)

2. Den catagena fasen (övergång mellan tillväxt och vila)

3. Den telogena fasen (vilofasen).

 

Alopecia kan delas i de tillstånd där hårfollikeln är normal men cycliciteten mellan dessa tre faser är ur spel, och de tillstånd där hårfollikeln är förstörd, såsom vid ärrvävnad i skalpen med cicatricial alopecia.

 

Diagnos

Ett noggrant anamnesupptagande är viktigt vid försök att komma till rätta med alopecia. Viktigt att ta reda på är durationen och utbredningen av hårförlusten. Patientens diet-vanor, medicinering, genomgångna sjukdomar och familjehistoria av hår-avfall är viktiga faktorer.

 

Undersökning

Först och främst måste skalpen undersökas - finns det rodnader, fjällbildning eller tecken på inflammation? Hur ser hårsäckarna ut (hårfolliklarna)?

För det andra måste hårets täthet och fördelning på skalpen bedömas.

För det tredje skall hårstrået undersökas - längd? diameter? lätthet att bryta av?

 

Hårdragningstest

Dragningstestet säger mycket: Cirka 60 hårstrån greppas mellan tumme och pekfinger. Håren dras ut med ett bestämt drag. Om sex eller färre hårstrån lossnar är "dragtestet" normalt. Om fler än sex hårstrån lossnar är detta ett tecken på ett pågående håravfall.

 

Biopsi från skalpen

Om man inte kommer till någon slutsats med hjälp av de beskrivna diagnostiska metoderna måste ett vävnadsprov tas från skalpen för mikroskopisk undersökning av hårfolliklarna.

 

Androgen alopeci

Androgen alopeci innebår håravfall som betingas av den androgena substansen dihydrotesterosteron (DHT). Det är den vanligaste formen av håravfall hos både män och kvinnor. Håravfallet börjar i liten skala redan i tonåren men är i regel mycket litet uttalat, man lägger ofta inte märke till det. Men - märbart håravfall förekommer hos så gott som varannan person över 50 års ålder.

 

Androgena receptorer

Hårfolliklarna innehåller receptorer för androgen. När dessa receptorer påverkas av DHT händer två saker. Den anagena fasen av hårväxt förkortas och själva hårfollikeln blir mindre, vilket leder till kortare och tunnare hår. Det här blir mest märkbart vid hårfästet fram emot pannan, där man kan se en "bård" av hår med tunna, korta hårstrån.

 

Hormonell förändring?

Kvinnor med androgen alopeci har i regel inte ökade halter av cirkulerande androgener. De har däremot ökad halt av enzymet 5-alfa-reduktas, vilket har förmåga att ombilda testosteron till dihydrotestosteron. Man kan också finna en ökad mängd av androgena receptorer och en minskad mängd av cytochrome P450, ett enzym som omvandlar testosteron till östrogen.

 

De flesta kvinnor med androgen alopeci har normala menstruationer och normal endokrin funktion - även normala nivåer av cirkulerande androgener. - Men om regleringarna blir oregelbundna, om håravfallet kommer abrupt och om akne börjar uppträda och om skäggväxt begynner, jag då bör en endokrinologisk utredning påbörjas. Det man då skall undersöka är total testosteron, fritt testosteron, dehydroepiandrosteron och prolaktin.

 

Behandling

Rogain, minoxidil

Den behandling som rekommenderas för androgen alopeci är lokal applikation av minoxidil, Rogain. Preparatet finns som kutan lösning i styrkan 20 mg per ml för kvinnor och styrkan 50 mg/ml (Rogain forte) endast för män. Läs om Rogain under fliken "produkt - preparat"
eller klicka här.

 

Den primära biverkan till användning av Rogain är ökad hårväxt i ansiktet, ofta ovanför ögonbrynen och på huden ovanför överläppen.

 

Östrogen

Tidigare behandlade man androgen alopeci med östrogent hormon, men denna behandlig förekommer knappast längre. Det är dock viktigt att tänka på att kvinnor som använder P-piller liksom kvinnor som använder hormonell substitutionsbehandling skall ebjudas kombinationspreparat med en gestagen komponent som inte har androgena biverkningar. Det finns för närvarande bara ett gestagent preparat med anti-androgen verkan, nämligen drospirenon. Detta, den 4:e generationens gestagen, finns i P-pillret Yasmin och i HRT-preparatet Angemin. Om Angemin används för klimakteriell klimakteriebehandling och man finner att Angemin innehåller en alltför liten östrogenkomponent (1 mg estrahydrolhemihydrat per tablett), ja då lägger man till 1 tablett Progynon (tabl 1 mg) per dag.

 

Spironolakton

Spironolakton är ett urindrivande medel och samtidigt en drog som motverkar att androgena substanser binder sig till androgen-receptorer i t.ex. hårfolliklar. Spironolakton har prövats vid androgen alopeci men man har inte kunnat dokumentera någon effekt.

 

Finasteride (Propecia, Proscar)

Finasteride har visats ha effekt på män med alopeci. Medlet har inte visat någon effekt hos kvinnor i klimakteriet. I Sverige har läkemedelsverket angivit att Finasteride är kontraindicerat för kvinnor som kan tänkas bli gravida under behandlingen.

Läs om Propecia genom att klicka här.

 

Alopecia areata

Alopecia areata har en autoimmun bakgrund. Ett litet område, i regel välavgränsat blir föremål för håravfall. Förekommer bara i 2 % av befolkningen. Behandlingen är i regel med kortisonpreparat.

 

Telogen Effluvium

Telogen effluvium innebär ett diffust håravfall. Orsaken är inte känd - man talar om ett skifte av normal fördelning av folliklar i anagen fas till folliklar i telogen fas. Kvinnor med "telogen effluvium" noterar en ökad mängd lossnat hår vid den dagliga hårvården. Det rör sig om förlust av 100 till 300 hårstrån per dag. Telogen effluvium kanske är ett första tecken på den vanligare "androgena alopecin".

 

Tillbaka »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 hair2

 

« Tillbaka