Rysk rot kallas också Siberisk Ginseng
Definition
Siberisk ginseng, Eleutherococcus senticosus Maxim. eller Acanthopanax senticosus Rupr. et Maxim, Harms, tillhör familjen Araliaceae, Araliaväxter.
Rysk rot är en avlägsen släkting till asiatisk ginseng, Panax ginseng. Siberisk ginseng växer i Taiga regionen i sydöstra Ryssland, i norra Kina, i Korea och i Japan.
Det är roten (Eleutherococci radix) och bladen (Eleutherococci folium) av Siberisk ginseng som används för medicinskt bruk. Siberisk ginseng har i Sverige givits namnet Rysk rot.
Tornig buske
Siberisk ginseng är en tornig buske som växer i Siberien och norra Kina. De engelska namnen är "Spring eleutherococ", "Thorny ginseng" och "Siberian ginseng".
Verksamma beståndsdelar
De verksamma beståndsdelarna är lignan-glykosider (liriodendrintyp) och kumariner (isofraxidin).
Användningsområden
Historisk användning
Siberisk ginseng började användas redan för 2000 år sedan för att lindra luftvägsinfektioner, speciellt influensa. Den användes också för att öka fysisk och psykisk förmåga och ge en ökad livskvalitet.
Efter Chernobylolyckan gavs Siberisk ginseng för att motverka skadliga strålningseffekter.
Aktiva innehållsämnen
Siberisk ginseng innehåller sju definierade eleutherosider. De mest omtalade är eleutherosiderna B och E. Det finns också ett innehåll av polysackarider, som spelar en avgörande roll för effekten på det immunologiska systemet.
Sibirisk ginseng underlättar för kroppen att uthärda stress genom att främja binjurefunktionen med utsöndring av adrenalin och cortison.
Siberisk ginseng har visats öka den mentala kapaciteten såväl som den fysiska förmågan. Siberisk ginseng ökar syrgasutnyttjandet i arbetande muskler. Aerobiska aktiviteter kan utövas under längre tid, återhämtningen från "workouts" är snabbare.
Data samlas för närvarande som visar att Rysk rot är av värde för att lindra skadliga effekter på immunsystemet, lindra kronisk trötthet och förhindra uppkomsten av autoimmuna sjukdomar.
Dosering
Rekommenderad dos är 2 – 3 gram per dag av torkad rotstock. Historiskt har Siberisk ginseng använts under sex till åtta veckor, följt at en medikamentfri period om cirka två veckor.
Biverkningar
Mycket få biverkningar har rapporterats. Diarré har angivits i ett fåtal fall. Svårighet att sova om intaget sker nära sänggåendet.
Medicinsk forskning nu
Läs om nyare forskningsresultat här.
|