Benskörhet
Sverige och Norge är mest drabbade av benskörhet i hela världen. Ca 40 % av alla kvinnor i 70-årsåldern har benskörhet. Tidigare har man oftast rekommenderat tillskott av kalcium och D-vitamin men nya studier visar att dessa ämnen inte fungerar ensamma i någon större utsträckning. Däremot har kalcium och vitamin D i kombination med vitamin K2 visat sig vara effektivt för att minska nedbrytningen av ben och det minskar också risken för frakturer.
Vad händer i kroppen?
Inuti många av kroppens ben finns benmärg där röda blodkroppar och andra celler bildas. Benet är en levande vävnad som bryts ned och byts ut i en ständig anpassning till det krav skelettet utsätts för. Denna ombyggnad pågår hela livet och styrs av hormoner som bisköldkörtelhormon och östrogent hormon men också av mängden tillgängligt D-vitamin och kalcium. Hos en frisk vuxen människa finns en balans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben, men när man har benskörhet rubbas balansen och mer ben bryts ner än vad som återbildas.
Vilka drabbas?
Kvinnors skelett byggs upp framför allt under de första 20 levnadsåren. Hos män fortsätter uppbyggnaden ytterligare några år och de får i allmänhet en högre benmassa än kvinnor. I samband med kvinnors klimakterium minskar halten östrogen och det gör att nedbrytningen av ben ökar.
Så kvinnor efter menopaus och män efter 70-årsåldern är de som har störst nedbrytning av ben och riskerar att få benskörhet med frakturer som följd.
Därför Osteolis
Osteolis är ett nytt kosttillskott med vitamin K2, vitamin D3, kalcium och magnesium i en balanserad sammansättning för ökad bentäthet. Studier har visat att kalcium, magnesium och vitamin D ensamma inte har så stor inverkan på benmassan - men i kombination med vitamin K2 kan dessa ämnen lättare tas upp och ge bättre effekt.
Tillbaka till Osteolis, klicka här.
|