Fyto-östrogener Information om fyto-östrogener Lignaner identifierades ursprungligen i linfrö, men finns i flera olika växters frö och kärnor, bl.a. pumpakärnor. De biologiskt aktiva föreningarna bildas genom inverkan på lignanerna av bakterier i tarmkanalen. De viktigaste nedbrytningsprodukterna är enterodiol och enterolacton. Isoflavoner finns framför allt i sojabönan. De omvandlas också i tarmen genom inverkan av bakterier. De mest kända nedbrytningsprodukterna är genistein, daidzein, formononetin och equol.
Fytoöstrogener har en mycket svag östrogen verkan, ca 1 miljontedel av diethylstilbestrolens verkan. Fytoöstrogener kan binda sig till östrogena receptorer men tidskonstanten för bindning kan variera starkt. Det gör att östrogenreceptorer i vissa vävnader blockeras, vilket kan ge fytoöstrogenerna en anti-östrogen effekt.
Coumariner förekommer i rödklöver. Den östrogena effekten av coumariner är kontroversiell. Fyto-östrogener är också kända för att stimulera bildningen av SHBG (sex-hormone-binding-globulin) i levern, vilket i sin tur leder till reducerade mängder fria östrogener i plasma. Även enzymet aromatase, vilket omvandlar androstenedion till estrogen i fettväven kan hämmas av fytoöstrogener.
Sammanfattningsvis kan sägas att den biologiska effekten av tillförsel av fytoöstrogener är komplicerad och utomordentligt svårbedömbar. Vid frågor om detta skicka mail till Ingemar Joelsson, mailadress: injo@scicom.se Du kan också ringa tel 070-5920400
|