Havtorn, allmänt Havtorn är en ljusälskande, tornig buske som förekommer ganska allmänt på stränderna vid norra Östersjön.
Av de orangeröda, C-vitaminrika bären (sken-frukterna) kan man bereda en välsmakande marmelad.
Av bladen bereds ett te med hälsosamt innehåll.
Hälsote från havtorn Beredning av te från Havtornsbuskens blad har en uråldrig tradition i kinesisk och tibetansk folkmedicin. I Europa är te från Havtorn en ny produkt.
Antioxidanter Flavonoider tillhör ämnesgruppen polyfenoler. Dessa ämnen finns naturligt i växter och fungerar som skydds- och hjälpämnen.
Havtornste är rikt på flavonoider. Det är främst så kallade katekiner med en hög antioxidativ aktivitet som skyddar och stärker kroppens celler.
Mängden hälsofrämjande substanser i Havtornste ligger i nivå med den i gröna teer.
Theanin Theanin är en aminosyra med en avslappnande verkan. Den säljs i vissa länder som ett kosttillskott. I en nyligen publicerad studie har visats att thenin minskar graden av akut stress (Kimura et al., 2007).
Ingredienser Per 2 gram te (den rekommenderade mängden i en kopp te) finns:
Antioxidativ aktivitet..........................2 mmol Polyfenoler....................................140 mg Flavonoider.....................................36 mg
Theanin............................................5 mg Kalcium...........................................10 mg Kalium............................................10 mg Magnesium.......................................5 mg Fosfor..............................................4 mg Folsyra...........................................10 mikrog
De ovan angivna värdena kan kommenteras på följande sätt: Havtornste har en hög antioxidativ aktivitet med en hög halt av polyfenoler. Havtornste innehåller flavonoider i nivå med grönt te. Halten av flavonoiden epikatekingallat är högre i havtornste än i grönt te. Betydelsen av detta är dock oklar.
Medicinsk verkan Hälsoeffekter av flavonoider har kopplats till förebyggande av hjärt-kärlsjukdom. Epidemiologiska belägg är publicerade av Arts och Hollman, 2005. Kliniska data är sammanställda av Hodgson, 2006.
Tydligast tycks samvandet vara i vad gäller positiva effekter på blodkärlens funktion, på blodflödet och på blodtrycket. Mekanismerna för denna effekt är dock inte klarlagda.
Rekommenderat intag
2 koppar te per dag. 1 kopp = 2 gram te i 2 dl kokande vatten.
Referenslista finns här
Frågor och kommentarer kan skickas med e-mail.
|