Skattning av klimakteriesymtomens svårighetsgrad
har tidigare så gott som uteslutande skett med användning av Kuppermann's index. I en klinisk studie av Osmers et al. har i stället ett nytt sätt att bedöma svårighetsgraden använts, Menopausal Rating Scale (MRS) enligt Hauser et al. MRS kan ha fördelar när det gäller att beskriva - och sortera upp - effekterna av Remifemin.
Menopausal Rating Scale
listar 10 klimakteriesymtom - liksom Kuppermann's index. Det nya är att MRS "sammanför symtomen" i fyra "huvudgrupper". Effekten av ett medel kan därmed bedömas för väsentliga symtomgrupper:
1. Hot flushes
står för symtomen värmevallningar, svettningar och sömnsvårigheter
2. Psykiska besvär
står för nervositet, tendens till depression och nedsatt förmåga och nedsatt minne
3. Somatiska besvär
beskriver hjärt-besvär (palpitationer) såväl som besvär från leder och muskler
4. Atrofiska besvär
beskriver slemhinnetorrhet, urinvägsbesvär och nedsatt sexuell lust
Studen av Osmers
är en randomiserad, dubbelblind, multi-center studie under tre månader. Den omfattade 268 kvinnor. Man bedömde effekten av Remifemin gentemot placebo. Den statistiska utvärderingen är presenterad som "effekt av Remifemin minus placeboeffekt" hos å ena sidan kvinnor i "tidigt klimakterium" (efter 1 år av klimakteriesymtom) och å andra sidan hos kvinnor i "sent klimakterium" (mer än 3 år) av klimakteriesymtom.
Resultat
Figur 1 visar fördelningen av patienter per var och en av de 10 grund-symtomen. Resultatet av "effektstudien" beskrivs i de två följande figurerna, fig. 2 och. 3.
Sammanfattningsvis
kan sägas att effekten av Remifemin-behandling var mer uttalad hos kvinnorna i "tidigt klimakterium" än hos kvinnorna i "sent klimakterium". Effekten var i båda grupperna bäst på värmevallningar, följt av atrofiska besvär och psykiska besvär. För dessa tre symtomgrupper visade studien statiskt signifikanta resultat på 5% nivå. För symtomgruppen somatiska besvär uppnåddes ingen statistisk signifikans.
|